torsdag den 20. juni 2013

Ananassorbet, karamelliseret ananas, kokos/limecreme og kokoschips


6 personer

Ananassorbet:
700 g. ananas (skåret)
2 dl. sukkerlage (lige meget vand og sukker)
1 spsk. citronsaft

Hvid chokoladeskal med kokos:
200 g. hvid chokolade
2 spsk. kokosmel

Ananassirup:
350 g. ananas (skåret)
100 g. sukker
1 dl. vand

Kokos/limecreme:
2 dl. kokosmælk
4 spsk. kokosmel
3 spsk. sukker
½ dl. mælk
3 æggeblommer
25 g. maizena
1 lime (saften)

Karamelliseret ananas:
½ ananas
ca. 5 spsk. sukker
ca. 2 spsk smør
½ vaniljestang
2 spsk. citronsaft

Kokoschips:
1 håndfuld ristet kokoschip til pynt

Ananassorbet:
Skræl ananasen og blend den sammen med sukkerlagen. Sigt massen og tilsæt citronsaft (og evt. lidt gul farve).
Kør den på ismaskinen i 20-25 minutter, og frys den i 30 minutter inden den fordeles i chokoladeskaller.

Hvid chokoladeskal med kokos:
Smelt chokoladen over et vandbad og tag den af varmen. Tilsæt kokosmel. Fordel kokoschokoladen i en silikoneform med halvkugler (brug kun 2/3 af chokoladen). Jeg penslede chokoladen på med en mindre pensel (3 gange ialt, og satte formen på frys hver gang jeg penslede med chokolade).
Når chokoladeskallen er frossen, fordeles ananassorbet i skallerne og sættes igen på frost. Til slut fordeles den sidste 1/3 af chokoladen ovenpå ananassorbeten, så dette bliver skallens bund. Stil det på frost indtil servering.

Ananassirup:
Skæl ananasen og skær den i mindre stykker. Kog den sammen med sukker og vand i ca. 30 minutter ved svag varme med låg på. Tag den af varmen, og lad det gerne stå en halv dag i køleskab inden siruppen reduceres. Si ananasstykkerne fra, og reducer nu siruppen (i hvert fald til det halve). Tilsæt evt. lidt gul farve, og lad den afkøle indtil den skal bruges.

Kokos/limecreme:
Kog kokosmælk, sukker og kokosmel, og stil det til side. pisk æggeblommer sammen med mælk og maizena. Hæld 1 dl. af den varm kokosmælk i æggeblandingen, og pisk.
Hæld æggeblandingen og limesaft over i gryden til resten af kokosmælken, og pisk konstant. tag cremen af når den tykner. Afkøl den i køleskabet og hæld den i en sprøjtepose med en lille rund tyl.

Karamelliseret ananas:
Skær ananasen ud i firkanter. Smelt sukkeret på en pande, tilsæt herefter vaniljekorn og smør. Rør rundt i det. Tilsæt citronsaft og ananas. Steg ananasen i ca. 10 minutter.

Samling:
Pensl en tallerken med ananassirup. Placer chokolade/sorbetskallen på midten. Placer de karamelliserede ananasstykker på tallerkenen. Sprøjt kokos/limecremen ud på tallerkenen i nogle små "dutter" og læg ristet kokoschips ovenpå cremen.













søndag den 16. juni 2013

Små jordbærtærter


11 små tærter eller 1 stor tærte (26 cm.)

Mørdej:
300 g. mel
200 g. smør, koldt
100 g. flormelis
2 æg

Mazarinmasse:
225 g. marcipan
225 g. rørsukker
150 g. smør
3 æg
75 g. mel

Chokoladeovertræk:
75 g. mørk chokolade

Creme:
3,75 dl. sødmælk
3 æg
1,5 æggeblomme
135 g. sukker
1 vaniljestang
45 g. Maizena
110 g. smør
1,5 dl. piskefløde

Jordbær:
500 g. friske danske jordbær

Mørdej:
Ælt alle ingredienser sammen, og undgå at "overælte" den. Læg den på køl ½ time, og rul den derefter ud. Læg mørdejen i en stor tærteform eller 11 små.

Mazarinmasse:
Rør marcipanen sammen med sukkeret. Tilsæt smørret lidt ad gangen. Tilsæt æggene et ad gangen, og vend til sidst mel i.
Smør mazarinmassen ud på tærtebundene og bag ved 200 grader i 12-15 minutter. Hvis man laver 1 stor tærte skal tærten bages i ca. 20-25 minutter.
 
Chokoladeovertræk:
Lad tærterne afkøle. Når de er helt kolde pensles lidt smeltet mørk chokolade på tærternes top.
 
Creme:
Varm mælken op i en gryde, og tag den af varmen når den koger. I en skål piskes æg, æggeblommer, sukker, vaniljekorn og maizena. Tilsæt den varme mælk, og passér cremen gennem en sigte. Hæld cremen tilbage i gryden, og varm cremen op ved medium varme. Rør konstant i cremen og tag den af varmen når den bliver tyk. Tilsæt nu smørret og rør det ud i cremen. Læg husholdningsfilm helt tæt på cremen, så den ikke danner kondens, og stil den på køl.
Pisk fløden stiv, og vend den i cremen når den har sat sig. Pynt kagerne med creme og friske jordbær.